Saturday, January 30, 2010

Kayuhan Malam Putrajaya

Lepas Maghrib aku ajak anak2 aku ngan wife aku gi putrajaya..saja lepak2 anak beranak..jalan2 kat pasar mlm putrajaya sambil berkayuh dan menikmati panorama malam kat sana...kebetulan mlm tu ada kayuhan putrajaya critical mass tapi aku tak sempat nak ikut sama...aku start kayuh pun dah dekat pkl 10...pastu pkl 11 aku ada badminton..tu yg tak dapat nat ikut tu...maybe next timelah bro..kita ramai-ramai kayuh...tentu meriahkan...mlm tu aku tengok ada dekat 70 riders yg menyertai kayuhan tersebut...meriah aku tengok..

lepas makan2 kat dataran putrajaya..aku suruh anak aku siap utk kayuh..ni anak sulung aku...besar badan dia ni..kuat melantak laktu...berat dah dekat 90kg..aku suruh dia banyak buat exercise..dia cakap"nantilah yah...besok2 turunlah berat ni"..kalau turun..klau tak turun...sendriiii mau ingatlah....

posing yg tak berapa nak menarik dari aku......

macam le tua de france punya riderlah mamat ni....tapi badan mau kasi turun sikitlah bro...baru ada style mcm rider...

bergambar di hadapan palace of justice..kelihatan dibelakang,rider2 kayuhan putraja criti.mass sedang bersiap sedia utk berkayuh...

ni turn wife aku pulak....mula2 taknak kayuh..dia cakap "keta banyaklah bang".. aku jawab "mana ada...keta yg banyak2 ni sebenarnya semua nak melepak kat dataran ni je"...

bergambar dihadapan palace of justice....

ni pulak...aku dah lupa apa ke nama tempat dia...

Palace Of Justice di waktu malam.....tesergam indah dan gah mcm nama dia gak...

antara yg sempat aku snap...next time aku kayuh kat sini...aku akan snap banyak2 dan paparkan utk tontonan semua..k...chow dulu...

Monday, January 25, 2010

Kayuhan Bersahaja

Date : 24 Jan 2010
Route : TKP24 - Sg Long - TKP24
Start time : 09:15am
Distance : 15km
Riding Hours : 45 minutes
Average Speed : 25km/h
Riders : Aku,Sifu Rashid n Lan Burger
Sedar pkl 6pg..aku tengok h/p aku ada sms dari banzai "hari ni tak kayuh...mungkin letih kut dua hari berturut-turut layan badminton"...Pkl 8:30pg aku dah mati kutu tak tau nak buat apa...aku sms kat lan burger(orang kampong den ni..member satu taman tapi duduk jalan lain)...tanya dia kat mana..dia cakap nak kayuh sg long..aku pun apalagi jom jelah..masa tu dia dah tunggu kat tol sg long ngan basikal baru dia...kebetulan aku nak keluar sifu rashid pun dah tertonggok kat luar rumah ngan basikal dia...aku pun ajaklah dia kayuh sekali layan lan burger...ride aku kali ni lebih pada ride bersahaja..memandangkan petang semalam aku ada game bolasepak dngan office aku lawan HSBC kat padang uniten...penat main bola semalam pun belum hilang lagi so apalagi kayuh dekat2 je lah...saja nak layan kawan aku yg baru beli basikal tu....

dlm kawasan perumahan bandar sg long...sifu rashid ngan lan burger bersama basikal baru yg baru dibeli jenis FELT(lum sampai seminggu lagipun)

pendakian bukit pada ketegakkan 50 darjah kat kuari sg long sejauh hampir 1 km...kelihatan brother lan burger dah mula menolak basikal....

diikuti oleh aku ngan sifu rashid kat depan..pun terpaksa menolak gak...tegak gila bukit tu bro..kayuh kedepan rasa mcm mengundur kat belakang...

pemandangan sekitar sg long dari kawasan kuari...route ni route baru..aku ingat aku nak riki sampai kat dalam ngan sifu rashid dlm masa terdekat ni...


sesi bergambar aku ngan lan burger bersama basikal baru dia....nak cite sikit..bro lan burger ni sebenarnye adalah satu2nya rider dari taman aku yg dah berkayuh ke Kuala Pilah secara solo pada 4 Jan yg lalu..kayuhan sejauh 60km++..yg memakan masa selama 5 jam menggunakan basikal bukit(MTB) jenis NEXUS PRO....cayalah bro....dah ada basikal baru ni...apalagi kita try lagi satu kali gi kuala pilah boleh.....


ni sifu rashid ngan lan burger pulak.....lepas sesi bergambar... aku,sifu n lan sempat berborak ngan tokey yg jaga kuari ni...dia cakap "lu orang kena masuk dlm lagi baru best ma...sini tempat pagi ke petang ke ramai orang jogging sampai dlm...lagi dlm lu orang masuk lagi seronok..ini kawasan hutan manyak besar...klau lu ada nasib baik itu harimau pun lu orang boleh jumpa...bukan saja harimau lain2 binatang pun lu orang boleh jumpa...aku cakap ngan tokey tu..."takpalah nanti saya sama saya punya kawan lain datang kayuh sini...sekarang ini bukit pun sudah kena tolak..lagi mau kena naik bukit..tak tahanlah tokey..lain kali kita orang kayuh sini masuk sampai dalam"....

susur masuk TKP.....berhampiran tol sg long...layannnnnnnnnnn

Friday, January 22, 2010

Tazkirah Jumaat

MENYAHUT UNDANGAN MAJLIS

Islam adalah agama yang menitik-beratkan pengembangan institusi kemasyarakatan dalam pelbagai skop dan pendekatannya.Bagi memperkasa matlamat tersebut, Rasullah s.a.w bersabda: "Hak muslim ke atas muslim yang lain lima perkara. Menjawab salam, menziarahi orang sakit, mengurus jenazah, menyahut undangan dan menjawab ketika bersin." (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah.)

Para ulama telah membahagikan undangan majlis kepada dua bahagian.

*Pertama : Jemputan atau undangan majlis perkahwinan (walimatul urus). Para ulama bersepakat bahawa wajib menghadirinya apabila seseorang itu dijemput selagi tidak ada perkara yang menghalang pemergiannya. Sehubungan itu baginda Rasullah s.a.w. menegaskan: "Sesiapa yang tidak pergi menyahut undangan, maka dia telah menentang Allah dan Rasul-Nya." (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim daripada Abu Hurairah).

*Kedua : Jemputan ke majlis yang bukan walimatul urus. Para ulama berpendapat bahawa menyahutnya adalah sesuatu yang digalakkan kecuali pendapat beberapa orang ulama mazhab Imam Syafie yang menegaskan bahawa ia tetap menjadi wajib.

Syarat wajib hadir menjadi haram atau boleh tidak hadir jika terdapat perkara-perkara berikut:

- Jika terdapat dalam walimatul urus minuman keras, kumpulan muzik yang melalaikan, percampuran para jemputan antara lelaki dan perempuan secara bebas serta kemungkaran yang lain yang boleh dianggap bercanggah dengan hukum Islam.

- Tuan rumah yang menjemput memang jelas dan dikenali masyarakat setempat sebagai kaki judi, bapa ayam atau sering menganjurkan program maksiat seperti karaoke dan sebagainya.

- Jika yang menjemput itu bukan Islam

- Tidak membezakan jemputan dari kalangan orang kaya di satu tempat dan yang miskin di tempat yang lain.

- Makan yang disediakan adalah haram untuk dimakan atau dimunum.

- Jika jemputan itu bersifat umum, seperti meletakkan sekeping kad jemputan di maslid, surau atau pejabat atas nama seluruh rakan-rakan, ia bukan bersifat khusus dengan tertera nama orang yang dijemput secara jelas.

- Iaitu majlis yang tidak dimulai dengan al-Quran atau disudahi dengan doa.

- Majlis yang tidak mengajak orang ramai meningati Allah atau selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w.

- Majlis kenduri arwah dari harta peninggalan pusaka yang terdapat anak-anak yang masih kecil (anak yatim).

Sunday, January 17, 2010

Kayuhan Bangi Lama

Date : 17 Jan 2010
Route : TKP24 - Lekas Highway - Bangi Lama - UKM - Kajang - TKP24
Start time : 07:45am
Distance : 40km
Riding Hours : 1hours 45 minutes
Average Speed : 30km/h
Riders : Trexia(aku lah ni) and Banzai
Selepas cuba mengSMS riders2 yg lain dan jawapanya hampehhhh(tengah sedap tidur zzzzzzzzzzz lah tu)..aku ngan banzai terpaksa meneruskan kayuhan berduet dan kali ni route kitaorang bangi lama....kayuhan dimulakan dengan pendakian bukit 3 beradik..semasa mendaki kitaorang berselisih ngan 5 riders mtb..nampak mcm orang taman kitaorang...seronok tengok dia orang kayuh ramai2...selepas pendakian bukit 3 beradik sepanjang 2 km kita orang melayan satu lagi bukit sebelum sampai kat TOL kajang selatan...kayuhan diteruskan dengan memasuki TOL Bangi lama....kayuhan sepanjang bangi lama sampai ke UKM memang best...kete tak banyak..kiri kanan jalan dipenuhi dengan pokok2 hutan...redup tu bro....memang kayuhan kali ni tak berapa nak penat...sepanjang kayuhan kat bangi lama terserempak gak ngan sekumpulan riders2 roadie..mungkin diorang nak gi sepang kut....kat bawah ni selitkan sikit gambar2 yg sempat aku snap....

pemandangan bukit 3 beradik.......kelihatan banzai kat depan..

aku terpaksa snap gambar sendiri...nak suruh sapa lagi...sendirilah snap...

Lekas highway......


ladang kelapa sawit kat bangi lama.....


sekali lagi aku terpaksa snap gambar aku sendiri....

pemandangan kawasan perindustrian Nilai dari atas bukit kat bangi lama....

persimpangan bangi lama - kajang

sarapan pagi aku....lepas berkayuh...telur setengah masak 2 bijik ngan kopi jantan kosong..aku bukan taknak makan yg berat2...tapi klau boleh memang aku taknak makan yg berat2..rugi bro...dah kayuh jauh2 berpuluh-puluh km...kalori pun dah banyak terbakar...lepas tu melantak yg berat2...tapi benda ni terpulang pada individu/riders....k.

aku kat rumah aku ngan bsikal yg banyak mengajar aku erti kepayahan berkayuh...gambar ni aku suruh anak yg snap...k..jumpa lagi...salam

Wednesday, January 13, 2010

Burn Calories

Cycling is a fun activity and can be an effective way to burn calories. If you cycle intensely enough, you can burn as many calories as you can running. It is an appropriate alternative for individuals who have to avoid weight bearing activities and are looking to lose weight. You can determine how many calories you burn while cycling by following the same process as when you determine calories burned for any other activity. Once you learn how to do it, you can apply it to any activity.

How to Burn Calories Cycling
Step 1
Bike on your own and don't draft other cyclists. While drafting, the art of tucking in behind another cyclist to reduce your wind resistance, is a necessary strategy to win a race, it won’t help you if you are trying to burn calories. Wind resistance makes your body work harder, which burns more calories.
Step 2
Choose a route that has a generous amount of hills to it. Pedaling up hill forces your muscles to work harder, which of course burns more calories from your body. If you are not used to taking hills, start with small ones and work your way up to longer, steeper hills.
Step 3
Hit a mountain bike trail. The natural resistance a trail gives your body is a perfect way to burn away calories. A good trail is full of dips and turns that give you a variety of challenges while you sweat and work off the pounds you are looking to shed.
Step 4
Maintain a continuous speed while cycling. It is tempting to take parts of your route easy in order to build up some energy. However, you are not doing your calorie count any favors. Maintaining a constant speed keeps your heart rate at its highest, which is the key to burning calories.
Step 5
Resist the temptation to shift down to an easier gear. It may be more difficult to pedal in a higher gear. However, your muscles and heart must work harder to do so, which means you will burn more calories.

How to Calculate How Many Calories You Burn While Cycling
Step 1
Ride at a nice stead pace of about 10 mph. For every 50lb of body weight you will burn about 70 calories for every hour you ride. So a 200lb man riding for 1 hour will burn approximately 210 Calories.
Step 2
Increasing your speed and incline of the ride will boost your calorie consumption. For example the same man riding at 15 mph would burn 350 calories in that 1 hour.
Step 3
A pound of fat equals 3500 calories. To calculate the time needed to burn that 1 pound use the following formula. Take your weight, divide by 50. Multiple this by 70. Then divide this figure into 3500. This is how many hours you will need to cycle over the course of a given time to burn 1 pound of fat. Example. 200lb / 50 = 4. 4 multiplied by 70 = 280, 280 divided into 3500 = approx 12.5 Hours. So if you Ride 1.75 hours every day you would loose about 1lb per week.

How to Count Calories While Cycling
Step 1
Weigh yourself in the morning before you have eaten anything. Weigh yourself three times in a row to ensure the scale is giving you a consistent number.
Step 2
Find a website that will enable you to calculate your calories burned biking. There are dozens of such sites available on the internet. Fitwatch (see references) and Healthstatus.com (see resources) are good ones.
Step 3
Enter your weight, choose the intensity you use when biking, and for how long you will be biking. If you have followed the instructions of the calorie counting site, it will give you an approximate number of calories burned.
Step 4
Keep in mind that the lower your body fat is and the more muscle you have on your body, the more calories you will burn. If you have lots of body fat and little muscle, you will not burn as much. In other words, the number the website will show you is just the national average.
Step 5
Use this approach to find out calories burned for any activity.

Friday, January 8, 2010

Kayuhan Bagan Lalang

KAYUHAN BAGAN LALANG(KAYUHAN TAHUNAN KALI KEEMPAT)

Tarikh : AKAN DIBERITAHU KELAK
Hari :Sabtu
Masa: 6.30 pagi
Mula kayuh : 7.00 pagi
Cadangan Laluan: Tkp24-Bagan Lalang-TKP24
Acara : BERMALAM DAN BBQ BERSAMA KELUARGA DI BAGAN LALANG
Bayaran : AKAN DIBERITAHU KELAK
Kepada rider2 TKP24...ayuh kita bersama-sama meramaikan kayuhan ni....jadikan kayuhan ini acara tahunan disamping hari keluarga yg selalu kita adakan...masukkan acara kayuhan ini ke dlm kalendar riadah tahunan kita....COME ON GUYZZZZZZZZ.........LETS RIDE AS A TEAM

Monday, January 4, 2010

Putra Jaya

Suatu ketika dahulu.......
Route : TKP24 - PUTRA JAYA -TKP24
Start Time : 0800am
Distance : 50km+-
Riding Hours : 2.5 hours
Averange Speed : 25 -30km/h
Riders : Trexia - Banzai - Sedi - Trek - Gaweng
Ride masa kat putra jaya..cameraman yg ambik gambar masa ni ialah sifu Rashid..dengan camera baru NIKON D90..layan........

melepak dan melayan mata....masa ni ada beberapa kumpulan rider mtb dan road...ramai dan meriah...

antara rider2 TKP24 dari kiri Gaweng-Banzai-Sedi-Trek-Trexia(aku lah tu)


antara pemandangan2 menarik disekitar Putra Jaya...


macam pelumba antarabangsalah pulak rasanya.....

semua pelumba sedang memecut...mcm real2 je...

pecutan ke garisan penamat....dan pemenangnya.....lu tengoklah sendiri.....



antara gambar2 yang paling menarik dan cantik jugak...kalau nak dikira cantiklah...maklumlah NIKON D90....terima kasih bro Rashid

Sunday, January 3, 2010

Kayuhan Berkumpulan Tahun Baru

Date : 02 Jan 2010
Route : TKP24 - MARDI - UPM -TKP24
Start Time : 0800am
Distance : 50km+-
Riding Hours : 3 hours
Averange Speed : 25 -30km/h
Riders : Trexia - Sifu Rashid - Banzai - De luca - Gen2 - (Pak Brahim - Brother Zul)

Pagi tu aku ngan geng2 TKP24 sebenarnya merancang nak ride gi Mantin...tapi sebelum ride bermula aku tanya pada de luca ngan gen2..."betul ke kauorang nak ride gi Mantin atau kita gi Putra Jaya je"...terus gen2 jawab "kita gi putra jaya je lah...ni dah lama tak kayuh ni"...apalagi teruslah kita orang ke destinasi yg di rancang...dlm perjalanan sampai kat UNITEN..sifu rashid call pak brahim..tanya dia kat mana...dia cakap dia kat serdang n on the way nak gi putra jaya...tau kita orang nak gi sana dia suruh tunggu...sampai je pak brahim kat UNITEN...pak brahim tanya nak ride kat UPM tak...kat sana dia cakap loop dia cantik tak da kete...kita orang pun tak kisah..walaupun terpaksa ubah destinasi sekali lagi...so apalagi jalan jelah....

musibah pertama....tayar gen2 pancit kat tol sg balak...

kat dalam kawasan MARDI....tengah tunggu rider2 yg lain....

berehat ambik angin jab...sebab lepas ni pak brahim cakap kita kena layan beberapa bukit...


dalam kawasan UPM selepas melepasi MARDI dan selepas melayan 4 bukit satu kat MARDI 3 kat UPM...nak kram kaki dibuatnya layan pak brahim ni...walaupun dah berumur tapi cukup bertenaga...naik bukit selamba je...siap boleh borak lagi...."cayalah lu otai" next time kita jumpa lagi....

Friday, January 1, 2010

Kayuhan Duet Tahun Baru

Date : 01 Jan 2010
Route : TKP24 - Highway Sg Long - TKP24
Start Time : 0730am
Distance : 13km
Riding Hours : 60 minutes
Average Speed : 15 - 20km/h
Sempena tahun baru...aku memulakan kayuhan pertama ngan wife aku sekitar highway Sg long..route yg selalunya ramai rider2 beginner(bukan beginner je..yg dah selalu kayuh)pun mengeluh gak sebab tak tahan nak melayan bukit 3 beradik...aku pun cuak gak ngan wife aku takut2 dia tak lepas...maklumlah ni first time aku bawak dia kayuh kat situ...tapi alhamdullillah berjaya gak dia melepasi halangan pertama bukit 3 beradik dengan selamba walaupun kelajuan semasa mendaki cuma 6km/h...halangan seterusnya bukit landai kat persimpangan kajang perdana ke Sg Long...pun berjaya gak...walaupun berkali-kali dia tanya kat aku "bang ada berapa banyak bukit lagi ni bang....lutut dah gigil ni" aku jawab "ada 2 lg".......tapi alhamdullillah semua lepas walaupun dengan kelajuan yang tak seberapa...


pemandangan bukit 3 beradik dari puncak persimpangan Kajang Perdana...huhhhhh letih tu bro..sayup2 je......

wife aku...dengan seluruh kederat yg ada akhirnya berjaya menyudahkan halangan pertama...

keletihan jelas terpancar kat wajah co pilot aku...jangan mengalah sikit je ni...

di persimpangan kajang perdana memasuki highway sg long

antara permandangan di sekitar highway Sg Long.......