ENTAH mengapa ramai kalangan kita memilih menolak sajian daging 
kambing yang sering dipersalahkan sebagai penyebab masalah kolestrol dan
 darah tinggi yang kemudian dikatakan membawa kepada penyakit jantung.
Sedangkan pada masa kini, kambing menyediakan 63 peratus daripada 
bahan daging yang dimakan di seluruh dunia. Daging kambing juga menjadi 
sumber protein utama di kebanyakan negara Arab dan Afrika Utara, selain 
pemakanan penting di rantau Asia Tenggara, kepulauan Caribbean dan 
kawasan tropika yang lain.
Di Barat pula, daging kambing semakin mendapat publisiti meluas 
sebagai sumber protein yang lebih menyihatkan berbanding daging lemb, 
Malah, terdapat kajian mendapati daging haiwan kambing lebih sesuai 
dimakan oleh penghidap masalah berkaitan jantung.
Kumpulan penyelidik Sistem Kerjasama Pendidikan Lanjutan Alabama (Alabama Cooperative Extension System-ACES)
 daripada Universiti Alabama dan Universiti Auburn, misalnya mengadakan 
program pendidikan awam yang mempromosi daging kambing sebagai makanan 
yang lebih sihat.
Kajian yang dijalankan ACES berkenaan khasiat daging kambing matang 
berbanding lembu, kambing muda, bebiri, khinzir dan ayam mendapati 
bahawa daging kambing adalah lebih pejal dan mengandungi komposisi 
khasiat yang lebih baik.
Kesimpulan utama yang mereka dapati ialah kambing mengandungi paras 
kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain, 
menjadikan ia sebagai pilihan makanan alternatif daging merah terbaik.
Kajian klinikal oleh Universiti Harvard pula, mengesahkan bahawa 
lemak tepu adalah lemak tidak sihat yang meningkatkan risiko pelbagai 
penyakit kardiovaskular, sedangkan lemak tidak tepu bagus untuk membantu
 membaiki paras kolestrol, melegakan keradangan, menstabilkan rentak 
jantung dan banyak lagi kebaikan yang lain. 
Mereka mendapati bahawa lemak tepu menyebabkan paras kolestrol tidak 
baik meningkat dalam darah sedangkan lemak tidak tepu pula membantu 
mengurang keburukan itu dengan menaikkan paras kolestrol baik.
Keburukan utama kolestrol tidak baik dalam darah ialah kemampuannya 
untuk melekat di dinding salur arteri dan menyebabkan plak yang 
menjadikan ruang salur darah sempit atau tersekat, yang seterusnya 
menyebabkan serangan jantung atau strok.
Lantas penemuan itu mengukuhkan lagi keyakinan ACES bahawa daging 
kambing boleh membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah, 
mengurangkan risiko atherosklerosis dan penyakit jantung menjadikannya 
sesuai dimasukkan ke dalam diet jantung sihat.
Sebagai galakan pemakanan daging kambing, ACES menggaris dua peraturan asas menyediakan masakan berasaskan kambing.
"Ini termasuk gunakan suhu rendah kerana suhu yang terlalu panas akan
 menyebabkan daging kambing cepat liat. Peraturan kedua pula ialah 
memasak daging dalam kelembapan seperti peraman (marinade) basah sebelum dimasak ataupun masakan berkuah seperti kari atau stew," lapor mereka.
Semua kelebihan daging kambing daripada segi kesihatan itu diakui 
oleh penyelidik dari Jabatan Pertanian Universiti Babcock, Nigeria.
Malah, kumpulan penyelidik itu menekankan pentingnya nilai nutrisi 
kambing dalam aspek pengurusan kesihatan manusia sebagaimana yang 
dilaporkan menerusi artikel mereka yang diterbitkan dalam Jurnal 
Pertanian dan Kajihayat Amerika Utara.
Antara lain, artikel itu menyebut bahawa di Okinawa Jepun misalnya, 
ibu hamil dan yang baru bersalin digalakkan memakan daging kambing untuk
 menguatkan fizikal dan mengatasi keletihan.
Artikel tersebut juga membincangkan betapa pentingnya susu kambing 
yang mempunyai komposisi yang lebih unik iaitu globular lemak lebih 
kecil dan mudah dihadam berbanding susu lembu.
"Ciri ini membolehkan susu kambing digunakan untuk merawat masalah 
alergi pada susu lembu, menjadikannya susu alternatif terbaik dan sangat
 penting kepada bayi, orang dewasa dan juga ibu yang menyusukan bayi," 
tambah laporan itu.
Selain itu, mereka mendapati kandungan zat mineral susu kambing adalah lebih tinggi berbanding mamalia.
lain menjadikannya amat berguna untuk merawat penyakit anemia yang 
diakibatkan oleh kekurangan zat besi dan penyakit tulang rapuh selain 
dilaporkan berguna dalam rawatan kencing manis.
Artikel itu menjelaskan tentang kebaikan susu kambing untuk kesihatan
 kulit, khususnya untuk membantu merawat penderita masalah seperti 
psoriasis, ekzema atau jerawat.
"Pakar dermatologi biasanya menggalakkan pesakit menggunakan sabun 
pembersih berpelembab berasaskan susu kambing untuk membantu melegakan 
kulit kering dan gatal dan seterusnya menyembuhkan penyakit kulit," kata
 laporan itu.
Memandangkan terdapat banyak bukti saintifik berkaitan khasiat dan 
kebaikan daging serta susu kambing yang semakin diketahui ramai, maka 
tidak mustahil permintaan bekalan global akan melonjak naik dalam waktu 
terdekat.
Malaysia dilihat amat berpotensi untuk muncul sebagai pengeluar 
kambing bagi memenuhi permintaan itu berdasarkan kesesuaian keadaan 
iklim negara yang panas dan lembab sepanjang tahun.
Penternakan kambing meskipun dimulai secara kecil-kecilan tetap mampu
 mencapai kejayaan
 yang tinggi memandangkan kambing matang dengan cepat 
dan membiak seawal usia lapan bulan.
Lagipun, pemakanan kambing tidak cerewet dan boleh dibiarkan bebas 
meragut rumput dan tumbuhan renek belukar di kawasan kampung selain 
najisnya yang lebih kecil dan tidak sebusuk najis lembu.
Walaupun satu ketika dulu, penternakan kambing di Malaysia lebih 
sinonim dengan kaum India yang memang gemarkan sajian kambing 
terutamanya masalla, trend itu mula berubah kebelakangan ini.
Kini, semakin ramai pengusaha muda Melayu termasuk lepasan ijazah 
yang menjadikan kambing sebagai sumber rezeki khususnya bagi memenuhi 
permintaan untuk majlis akikah dan korban Hari Raya Aidiladha.


